Conacul Drugănescu (ulterior Târnoveanu- Ştirbei)


Categorie: Conace
Perioada: 1731 - 1735, ref. 1940 - 1941
Importanta: A
Cod LMI: GR-II-m-A-15085
Adresa: Str. Muzeu-Punte 622
Localitate: sat STOENEŞTI; comuna FLOREŞTI-STOENEŞTI
Judet: Giurgiu
Regiune: Muntenia

Imagini

Conacul Drugănescu (ulterior Târnoveanu- Ştirbei) Conacul Drugănescu (ulterior Târnoveanu- Ştirbei)

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 21-Jun-2009

Conacul Druganescu (ulterior Tarnoveanu - Stirbei), este un frumos monument de influenta brancoveneasca, ridicat intre anii 1710-1715 de Gavril Druganescu, mare vornic de Targoviste.
De-a lungul timpului a trecut in proprietatea mai multor stapani si a fost restaurat in repetate randuri adaugandu-se o aripa in partea de vest.
IN 1940-1942 arhitectul Gheorghe Cantacuzino a completat partea estica cu inca o aripa, iar foisorul, al carui acoperis este sustinut de opt coloane cu capiteluri sculptate in relief, a fost si el largit.
O alta restaurare s-a efectuat in 1965-1967. Vechea sita de brad a acoperisului a fost inlocuita cu placi de azbociment si peretii exteriori au fost placati cu caramida aparenta.
In 1971 s-a amenajat in 13 sali ale conacului "Muzeul de etnografie si de arta populara al Campiei Romane". Au fost expuse numeroase tesaturi populare, costume nationale, ceramica, unelte de munca, mobilier popular, obiecte din metal, elemente de podoaba. La demisol sunt prezentate mestesugurile prelucrarii lemnului si metalului cu diferite unelte si produse, industria casnica textila si ocupatiile traditionale.
Nivelul superior a fost destinat sectiei de arta populara care cuprinde colectii de obiecte selectionate si ordonate pe genuri si zone.
 ( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" de Gh. Graur Florescu - editura Sport-Turism 1983 )